Antrasis PLJS subūrė lietuvius iš tolimų pasaulio kraštų

Liepos 10 -13 dienomis vykusiame Pasaulio lietuvių jaunimo susitikime apsilankė apie 3700 lankytojų iš kelių dešimčių pasaulio valstybių. Visuomenės harmonizavimo parke susibūrė tautiečiai ne tik iš Lietuvos, bet ir JAV, Kanados, Jungtinės Karalystės, Vokietijos, Danijos, Prancūzijos, Islandijos, Suomijos, Rusijos, Airijos, Turkijos, Egipto, Indonezijos, Honkongo.

„Viskas praėjo sklandžiai ir pozityviai, atsiliepimai labai šilti tiek iš lankytojų, tiek ir iš dalyvių, aptarnaujančio personalo pusės, todėl rezultatais esame patenkinti. Lankytojų aktyvumas diskusijose, pranešimuose, susitikimuose įrodo, kad pavyko sukviesti tikslinę mūsų auditoriją, kuri išnaudojo progrą bendrauti jiems aktualiomis temomis. Netgi renginio tiekėjai negalėjo atsistebėti, kad tai bene pirmasis renginys, kuriame nedingo ir nebuvo sugadintas joks inventorius, – tai detalė, tačiau ji gerai iliustruoja susirinkusių lankytojų nusiteikimą ir požiūrį. Esame dėkingi visiems atvykusiems, visiems partneriams ir rėmėjams, dalyviams, kurie palaikė idėją ir prisidėjo prie jos įgyvendinimo”, – sako viena renginio iniciatorių Ieva Davydenko.

Penktadienį susirinkusius pasveikino ir susitikę bendravo Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, Lietuvos Respublikos Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius.

Visuomenės harmonizavimo parke susirinko per pusantro šimto žinomų verslo, kultūros, politikos ir mokslo atstovų.  Renginyje lankytojai lankytojai išgirdo 19 pranešimų verslo, politikos, kultūros ir mokslo temomis, vyko  17 diskusijų, 7 susitikimų sesijos su žymiais keliautojais, sportininkais, rašytojais, teisininkais, barų ir restoranų savininkais, sėkmingą karjerą padariusiais asmenimis. Festivalio teritorijoje dirbo daugiau nei 100 savanorių, prisidėjusių prie sklandaus lankytojų aptarnavimo.

Išskirtinio dėmesio saulaukė ekonomisto Nerijaus Mačiulio pranešimas tema „Technologijos, keičiančios pasaulį ir darbo rinką“. Įprastoje mokslo audotorijoje netilpę daugiau kaip 1200 lankytojų pranešimo klausėsi Hipodromo erdvėje. Sunkiai politikos palapinėje tilpo ir visi norintys išgirsti grupės „Antis“ lyderio Algirdo Kaušpėdo pranešimą „Zombiai puolą Lietuvą“. Teatrališko pranešimo metu Algirdui Kaušpėdui talkino Lietuvos kino ir teatro aktorius Marius Repšys, padėjęs iliustruoti šiuolaikinių zombių požymius.

Festivalio scenoje koncertavo 16 Lietuvos muzikinių grupių ir atlikėjų, tarp kurių: Jurga, Leon Somov & Jazzu, „Skamp“, „Golden Parazyth“, „Biplan“, „Liūdni Slibinai“, GJan, „Keymono“, „Beissoul & Einius“ ir kiti.

„Šis festivalis yra neeilinis. Ir labai gera, kad turime progą čia sudalyvauti. Iš tikrųjų, tai yra festivalis su sąmone ir daug nuoširdumo“, – kalbėjo Leon Somov ir Jazzu duetas, kurių pasirodymo metu buvo pristatyta ir įžiebta įspūdinga Niujorke gyvenančio lietuvių menininko Ray Bartkaus pakilimo tako instaliacija ant Visuomenės harmonizavimo parke esančio kalno.

Šeštadienį įvyko Pasaulio lietuvių jaunimo susitikimo metu prisistačiusių projektų apdovanojimai. Geriausiu projektu visuomenės ir pilietiškumo srityje išsrinkta visuomenės sąmoningumą auginanti kampanija „Myliu Pandą“, kultūros srityje nepralenkiama buvo Lietuvos moksleivių sąjungos inicijuota programa, skatinanti taisyklingą lietuvių kalbos vartojimą „Kalbą kuriu aš“. Nacionalinis verslo planų konkursas „Verslauk“ nugalėjo verslo srities projektų kategorijoje, būti aktyviais savo aplinkos kūrėjais skatinančios „Keliaujančios architektūros dirbtuvės“ išrinktos geriausio mokslo srities projektu.

Specialiai iš Jungtinių Amerikos Valstijų atvykęs režisierius Vincas Sruoginis gausiai susirinkusiems žiūrovams pristatė drauge su Jonu Ohmanu ir Marku Johnstonu sukurtą filmą apie miško brolius „Nematomas frontas”. „Lithuanian shorts“ sudarytoje programoje lankytojai išvydo per pastaruosius dvejus metus lietuvių kurtų 10 trumpametražių filmų, buvo rodomas Cezario Graužinio trupės spektaklis „Drąsi šalis“.

Lankytojus kvietė daugiau kaip 15 kūrybinių dirbtuvių. Tarp jų: robotikos mokykla, Dizainerių Ievos Ševiakovaitės ir Jolantos Rimkutės tandemas „LT identity“, menininkė Agnė Kišonaitė, gudrioji kalbų mokykla „Bliu Bliu“, vyko jogos užsiėmimai, stalo žaidimai, Lindyhop šokiai. Sporto entuziastai dalyvavo krepšinio, futbolo, tinklinio turnyruose, vyko Pasaulio lietuvių bėgimas.

Pasaulio lietuvių jaunimo susitikimo dalyvių video sveikinimas ir atsiliepimai apie renginį:

http://youtu.be/49fGaVHjAXk

Nuotraukas iš PLJS 2014 rasite čia.

Organizatorių nuotr.

Patinka? PasidalinkShare on Facebook
Facebook
0Share on VK
VK
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter